tisdag 27 augusti 2013

Sak - Situation - Känslor

Många gånger i livet blir det krångligt och rörigt. Har du funderat på varför det blir och känns så?


En av anledningarna är att många människor blandar ihop sak, situation och känslor och då blir det rörigt och situationer blir röriga. Det blir ofta även rörigt i relationer till andra människor när vi missar att ha distansen till våra känslor.

Jag vill dela med mig av hur det på ett enkelt sätt går att minimera rörighet.

Om du vet att det finns en grej du behöver lösa, skapa en rutin på för att få det enkelt.
Titta då på vad det handlar om, exempelvis du vill och behöver träna = sak
På vilket sätt lägger du upp ett ärligt och bra träningsprogram som du vet att du klarar av att genomföra = situation
Om du tittar på den här situationen objektiv och ärligt mot dig själv utan att blanda in vad du känner så skapar du den bästa förutsättningen att genomföra det du bestämt dig för.

Blandar du in dina känslor = känsla när du lägger upp ex ett träningsprogram så känner du säkert en massa jobbiga känslor om du misslyckats tidigare att ta tag i din träning. Eller du känner glädje att börja och då kanske du lägger upp ett för optimistiskt träningsprogram du sen inte orkar fullfölja.

Jobbar du ex inom industrin och du har vissa arbetsuppgifter = sak och du tycker-känner att det inte är så viktigt att fullfölja de exakta uppgifterna = känslor då har du helt plötsligt krånglat till din arbetssituation = situation och du kanske får konflikter med dina arbetskompisar

Jobbar du med människor som behöver stöd att skapa bra och trygga rutiner ex när det gäller ekonomin = sak. Det finns en rutin = situation som du kanske själv inte tycker fungerar, eller att personen protesterar mot rutinen och du reagerar känslomässigt och inte kan stå upp för rutinen = känslor.

Då har din inblandninga av dina känslor skapat oro och rörighet i en situation som skulle fungerat om du inte reagerat med dina känslor utan bara fullföljt rutinen = situationen.

Resultatet blir då lätt att personen som behöver rutinen för att fungera som bäst blir orolig och otrygg när du inte håller dig till sak och situation.
Dina känslor har då skapat oro.

Känslor är fantastiska när de bara får känna och kännas och bara vara, men när de blandas med olika värderingar, tyckanden, kännanden osv då rör de för det mesta till livet, situationer och relationer.



 
 
Önskar er alla en fortsatt fin kväll

Gunilla Trädgårds

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar